Verstappen forum
forum.verstappen.nl

Startpagina » Verstappen » Formule 1 » FIA / FOM / Liberty / GPDA (Hoe zit het nu...)
FIA / FOM / Liberty / GPDA [bericht #8650] ma, 23 oktober 2017 13:19 Naar volgende bericht
a1ring is op dit moment afwezig  a1ring
Berichten: 10
Geregistreerd: maart 2017
Locatie: Oostenrijk
Karting

Mede door het voorval met Max zijn Podium diefstal vroeg ik mij af hoe het nu precies zit met alle verschillende partijen.

Liberty heeft de uitzendrechten weet ik, maar die kunnen het toch nooit eens zijn dat een race zo door het inconsistent volgen van regels (of max de straf verdient of niet, laat dat even in het midden) door de FIA, of moeten die maar slikken wat er gebeurd?


en wie is nu wat en heeft welke "rechten"?

Re: FIA / FOM / Liberty / GPDA [bericht #8672 is een antwoord op bericht #8650] ma, 23 oktober 2017 16:18 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
Johan is op dit moment afwezig  Johan
Berichten: 15
Geregistreerd: maart 2017
Locatie: Broek op Langedijk
Karting

Eens kijken wie als eerst een officiele reactie van bijvoorbeeld Liberty media hier post. Ik ben erg nieuwsgierig hoe ze dat aan de amerikanen willen uitleggen.
Brawn: F1 heeft een beter systeem nodig om straffen.... [bericht #8785 is een antwoord op bericht #8650] wo, 25 oktober 2017 09:27 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
Espresso
Berichten: 112
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

Citaat:
Sportief directeur Ross Brawn van de Formule 1 vindt de straf die Max Verstappen opgelegd kreeg na afloop van de Amerikaanse Grand Prix terecht, maar vindt ook dat het proces rond dergelijke straffen moet veranderen.

Verstappen kreeg zondag kort na afloop van de race in Austin een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Kimi Raikkonen passeerde aan de binnenkant van de negentiende bocht. De stewards oordeelden dat de Red Bull-coureur met vier wielen naast de baan reed en kwam zodoende tot een straf waardoor niet Verstappen, maar Raikkonen alsnog derde werd achter winnaar Lewis Hamilton en teamgenoot Sebastian Vettel.

De sanctie leidde tot veel frustratie onder F1-fans en mensen in de paddock. Hoewel er geen twijfel bestaat of Verstappen met vier wielen naast de baan reed, bestaat er wel onduidelijkheid waarom andere coureurs geen straf kregen toen ze buiten de lijnen reden.

Brawn, die sinds begin dit jaar de sportieve touwtjes in handen heeft binnen de Formule 1, denkt dat het tijd is om in de toekomst op eenzelfde manier op dergelijke incidenten te reageren. In zijn nieuwsbrief die na iedere race verschijnt, stelde Brawn dat het beter zou zijn als teams in gesprek kunnen gaan met de FIA.

"Als de stofwolken opgetrokken zijn rond dit incident, zou het goed zijn om dit soort zaken eens te bespreken met de betrokken partijen, de FIA en de teams", schreef Brawn. "In iedere sport wordt technologie steeds belangrijker om scheidsrechters of stewards de gelegenheid te geven om op de juiste manier te reageren. Het gebeurt zelfs in het voetbal waar een videosysteem ingevoerd is in competities als de [Duitse] Bundesliga en de [Italiaanse] Serie A."

Hij vervolgde: "In de Formule 1 hebben we beschikking over exceptioneel goede videotechnologie, maar ik denk dat we moeten kijken hoe we dit verder kunnen ontwikkelen om nauwkeurige en consistente beslissingen te maken."

Als zowel Whiting als Stewards zich in alle mogelijke media verdedigen op 'Trumpiaaanse' wijze.
(Zeg maar: Max overtrad de regels en het echte item: Waarom alleen Max bestraffen voor zo'n vergrijp en de rest niet)
en dit onderbouwen zoveel mogelijk woorden zodat ze volledig om de hete brei kunnen praten...

....dan weet iedereen dat het goed fout is. En zeker in Amerika hebben ze een probleem.

De Amerikanen hebben jarenlang intensieve ervaring met Video Referees...zoals bij American Football.
En phew...probleempje FIA...die zien ook dat dit niet klopt!
In de USA wordt alles gewoon stilgelegd om de referees tijd te geven een juiste (en consistente) beslissing te nemen....

Dus met dit soort nonsens antwoorden komen bij een wedstrijd in het land van video referees....'is een beetje erg dom'.
Daar wordt elke beslissing onder een vergrootglas gelegd en vergeleken met andere beslissingen....

FIA heeft volledig de plank misgeslagen. Ze hadden juist de prijzen ceremonie stil moeten leggen en de rijders bij de Stewards ter verantwoording moeten roepen, inclusief TV team. Dat zou voor de U.S.A. om te smullen zijn geweest en de F1 definitief een plek hebben gegeven naast de Indy races. Dat is toch het toppunt van TV amusement??

Helaas vervalt ook Brawn tot Trumpiaanse damage control.
Hoewel er tussen FIA, teams en coureurs vorig jaar na het Mexico incident duidelijke afspraken waren gemaakt geldt dit natuurlijk nooit voor de Stewards...
...en weer eromheen praten over hoe goed video referees in de EU zijn....en duidelijk omzeilen dat er in de US zeer uitgebreide en uitgeknepen ervaring is met video referees....

Heeft FIA volgens haar eigen richtlijnen gehandeld? Nee absoluut niet.

Dus hoe fixed FIA het? Euh....laten we met de coureurs en teams praten over een richtlijn hoe te handelen in de toekomst....

Het patroon volgend kom je dan op de volgende voorspelling:
Skip 1 jaar -1 wedstrijd: Suzuka 2018 - Max wordt weer gedegradeerd. ditmaal van P1 met een 5 seconden penalty om weer een onzin reden...


Message to Brawn: F1 doesn't need a new system to better serve penalties.

The system is in place....but it is putting the Achilles heel in the spotlight: the FIA stewards

F1 needs a better trained referee pool to judge consistently every game.
Go look, study & train with the U.S.A. NFL referees.....
and (just like the U.S.A. - be a man) admit mistakes and kick out those refs who cannot be impartial.

[Bijgewerkt op: wo, 25 oktober 2017 10:42]

Dit bericht aan een moderator rapporteren

Re: Brawn: F1 heeft een beter systeem nodig om straffen.... [bericht #8808 is een antwoord op bericht #8785] wo, 25 oktober 2017 14:59 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
maxtrash is op dit moment afwezig  maxtrash
Berichten: 114
Geregistreerd: maart 2017
Locatie: Tilburg
Formula 3

Nu doet Max iets in de laatste ronde van de wedstrijd. Ze hadden nu wel de mogelijkheid om de coureurs te spreken, maar vergaten hun eigen richtlijn in de haast de straf op te leggen.

Echter, als er in ronde 17 een incident plaatsvindt, meldt Charly (politie) dat aan de stewards(rechters). De stewards nemen een beslissing en nog tijdens de race krijgt de coureur te horen dat hij een 5 sec. penalty krijgt, in te lossen bij de eerstkomende pitstop. Op zich terecht denk ik om het zo te doen, want daarmee is het wedstrijdverloop zo eerlijk mogelijk.

Alleen wel weer wat inconsequent dat overtredingen in ronde 17 anders behandeld worden dan in 53?
Re: Brawn: F1 heeft een beter systeem nodig om straffen.... [bericht #8840 is een antwoord op bericht #8785] do, 26 oktober 2017 16:19 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
MadMax is op dit moment afwezig  MadMax
Berichten: 319
Geregistreerd: maart 2017
Locatie: Brunssum
Formula 3

Heerlijk om te lezen dit hele stuk.....
Het blijft mij bezig houden hoe meer ik ermee bezig ben, filmpjes stukken lezen en bekijken van analisten en kenners hoe bozer ik word! Waar ik een 15 minuten na het einde van de race nog iets had van, ze hebben een punt het zijn de regels en er was misschien geen ruimte voor Max binnendoor.......
Nú is mijn mening dat Max in een reflex afkort nadat kimi instuurt.....de video van Salo laat iets zo traag zien dat je gaat denken dat Max bewust de bocht korter maakt, dat is echte bullshit!!!

En belangrijker nog de echte vraag aan de FIA moet rechtuit gesteld worden!! De echte vraag is waarom is de rest niet bestraft en Max wel!!!

Ze kunnen het in mijn ogen maar op een manier goedmaken t.o.v. van alle f1 fans en dat is Max zijn 3de plaatst terug geven omdat dit gewoon fair is, daar heeft hij voor gevochten daarvoor kijken wij f1!!!!

Sorry ben misschien nog steeds iets te emotioneel haha..

Re: Brawn: F1 heeft een beter systeem nodig om straffen.... [bericht #8938 is een antwoord op bericht #8840] za, 28 oktober 2017 06:46 Naar vorige bericht
Theo is op dit moment afwezig  Theo
Berichten: 79
Geregistreerd: maart 2017
Locatie: Melbourne
Karting

FIA - oversturend race orgaan: maken de regeltjes, sturen de scheidsrechters, bepalen de koers van F1 (zoals bijvoorbeeld de motoren reglementen), maar ook andere FIA gerelateerde klassen.

FOM - Formula One Group, Bernie Ecclestone's bedrijf, dat nu door Liberty is overgenomen. Houdt zich primair bezig met de promotie van F1. Hebben dus weinig rechten, maar in praktijk adviseren ze FIA wel vaak en hebben natuurlijk belang bij wat de FIA bepaalt. De beslissing om Max 5 seconden te geven is besloten door FIA maar doet natuurlijk pijn bij de FOM.

Liberty - de grootaandeelhouder van de FOM, maar er zijn ook andere aandeelhouders. Ik dacht zelfs dat Bernie nog altijd een paar aandelen heeft. Die grote snor is door Liberty bij FOM aangewezen als de baas en Brawn is een technische baas. Brawn rapporteert dus naar de snor, maar deze mannen kunnen weinig aan de regeltjes en beslissingen doen, anders dan adviseren. Vaak denkt men dat Brawn het 'allemaal maar even moet veranderen' maar dat kan dus helemaal niet.

GPDA - rijders bond, waar veel rijders zijn aangesloten, met zo goed als geen macht. Max is niet lid dacht ik. Netels Lewis. Verder alle F1 coureurs wel. Netels elke vakbond kun je een staking organiseren, maar daar houdt het wel bij op.

[Bijgewerkt op: za, 28 oktober 2017 07:28]

Dit bericht aan een moderator rapporteren

Vorige onderwerp: Razendsnelle Belg Boutsen in Belga sport
Volgende onderwerp: F1 motoren vanaf 2021
Naar forum gaan: